Ontwikkeling van ondernemerschap bij probleemjongeren

Een 8-daagse opleiding met certificaat om jongeren te introduceren in de ondernemerswereld. 

Youthstart is een organisatie die al 20 jaar te goeder naam en faam bekendstaat in België en de rest van de wereld. Haar kerndoel is hetzelfde als dat van ons en ook haar acties stemmen overeen met onze prioriteiten. De onderneming biedt probleemjongeren (technisch en professioneel traject, CEFA, OCMW…) een 8-daagse opleiding met certificaat om hen te introduceren in de ondernemerswereld. De Youthstart-trainers bezoeken scholen en organisaties, en sporen tijdens deze periode jongeren aan om een project te starten en dat tot in de puntjes uit te werken. Het einddoel is daarbij een realistisch ondernemingsplan dat aan een jury wordt voorgelegd. De projecten zijn zeer divers, gaande van horecazaken en kappers tot het organiseren van evenementen.

Het resultaat op zich is natuurlijk het ondernemingsplan, maar wat dit programma vooral voor de jongeren doet, is hun kansen verbreden, hun horizonten verleggen en hun zelfvertrouwen weer opkrikken. De strenge beoordeling van ieder project geeft hen ook een groot voordeel voor de ontwikkeling van toekomstige projecten: ze hebben een methode geleerd die op al hun levensprojecten kan worden toegepast.

We hebben met hen samengewerkt om manieren te vinden om het programma te versterken en hebben gekozen voor de ontwikkeling van een alumniprogramma. Opgeleide jongeren die vooruit willen, hebben nood aan steun, aan zich te kunnen herbronnen als ze de impact van het programma willen verhogen.